Naaien·Naaipatroon

Tutorial: Zoogcompressenhoesje

header

Nu ik een beetje op het einde van mijn zwangerschap loop, kom ik dingen tegen wat ik bij de vorige zwangerschap/geboorte niet had maar eigenlijk wel handig had gevonden om deze te hebben.

Zo ook een zoogcompressenhoesje voor de zoogcompressen aangezien ik nu ook weer borstvoeding ga geven. De vorige keer deed ik de zoogcompressen in een boterhamzakje en dan in de tas/luiertas, maar dit vind ik en niet hygiënisch en ook niet mooi. Dus besloot ik om er een hoesje voor te maken en na deze gedeeld te hebben op Facebook, kreeg ik ook de vraag om deze te delen. Bij deze dan! 

Materialen

 • +- 28×21 cm stof als buitenstof
 • +- 28×21 cm stof als binnenstof (beetje stugge/stevige stof)
 • of in plaats van 2 verschillende motieven/soorten stof te gebruiken, gebruik je 1 stof in de maat 42x21cm.
 • 1 rits van +- 20cm (de mijne komt van Aliexpress)
 • naaimachine
 • schaar etc.
 • patroon zoogcompressenhoesje (let op; print op 100% en meet voor de zekerheid het testblokje)

tutorial 1-4

 1. Knip het patroon uit (naadwaarde is al inbegrepen).
 2. Knip het patroon vervolgens uit in de binnen- en buitenstof.
 3. Leg de binnen en buitenstof – met de goede kanten naar buiten – op elkaar, en speld vervolgens de rits aan de buitenstof. Je kunt zelf kiezen of je nu aan de buiten- of binnenkant van het hoesje gaat naaien. Ik vond het zelf makkelijker om dit met de rits naar beneden te doen. Aangezien ik geen rafelde stoffen gebruik (tricot & flanel) werk ik ze ook niet af voordat ik ze aan de rits naai.
 4. Zorg er voor dat de stof +- ongeveer aan weerszijden van de rits evenveel “rits” over heeft, dit is voor jezelf makkelijker met het naaien.tutorial 5-8
 5. Naai vervolgens ook de andere binnen- en buitenstof aan de rits.
 6. Zie hier hoe de achterkant er uit ziet, het hoeft niet perfect te zijn aangezien dit toch aan de binnenkant zit.
 7. Speld vervolgens de 2 hele delen met de goede kant naar buiten op de goede kant van het hoesje. Speld ook de rits – waar deze open gaat – goed op zijn plek, zo krijg je geen lelijke opening.
 8. Naai de stoffen vervolgens aan elkaar. Ik heb een halve cm naadwaarde aangehouden. Begin bij de eerste “strip” van de rits – waar deze open gaat – omdat je de rits eerst nog dicht laat, alvorens de hele hoes dicht te naaien, blijft de rits mooi op zijn plek. Naai in het rond, en als je 2 a 3cm voor de 2e “strip” van de rits bent rits je deze een paar cm open en stik je vervolgens de rest op zijn plek.tutorial 9-12
 9. Voor een mooiere afwerking kan je er nu er voor kiezen om met een kartelschaar een deel van de overgebleven stof af te knippen, knip ook de overgebleven delen van de rits af.
 10. Binnenzijde zoogcompressenhoesje.
 11. Om zeker te zijn dat de rits goed op zijn plek blijft, heb ik er voor gekozen om de rand met een zigzagsteek af te werken en daar waar de delen van de rits zijn, heb ik  meerdere keren met de zigzagsteek genaaid.
 12. Keer je hoesje binnenstebuiten en strijk deze even mooi.

Klaar is Klara!

Hopelijk was deze tutorial duidelijk, mocht je toch nog vragen hebben; schroom dan niet om te vragen!

 

Advertenties

2 gedachten over “Tutorial: Zoogcompressenhoesje

  1. Wat fijn dat je hem leuk vind! Ik heb er ondertussen ook al een aantal gemaakt; mijn vriend vraagt zich nu ook af of ik daadwerkelijk zoveel zoogcompressen ga gebruiken 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s